Hoofdluis voorkomen

Hoofdluis voorkomen2017-05-28T11:32:20+02:00

Hoofdluis voorkomen: hoe?

Besmetting van hoofdluis voorkomen kost minder tijd en moeite dan hoofdluis bestrijden. En verspreiding van hoofdluis voorkomen is even belangrijk als de bestrijding van de hoofdluis zelf. Waarom zou je de moeite doen om van de beestjes af te komen als ze toch weer terugkomen? Hier een aantal tips:

Hoofdluiscontrole

Regelmatige controle is erg belangrijk om de hoofdluis voor te zijn. Controleer in elk geval je kinderen aan het eind van elke vakantie. Nog beter is het elke week, bijvoorbeeld op zondagavond een controle uit te voeren. Wen jezelf ook aan een controle uit te voeren als je je kind ziet krabben op het hoofd.

Is er in de naaste omgeving van het kind hoofdluis geconstateerd dan is dagelijkse controle aangeraden. Het controleren kan op het blote oog met een luizenkam, maar veel beter is het om een elektrische luizenkam te gebruiken. Deze spoort elke luis op, nog voordat je hem met het blote oog gezien hebt; optimaal hoofdluis voorkomen dus.

Controleer de hele hoofdhuid, maar vooral in de nek en achter de oren. Daar zitten de beestjes graag.

Kom je bij de controle neten (eitjes) tegen dan is het zaak, ook na de behandeling, minimaal twee weken door te gaan met controles. Kom je lege eitjes tegen -en niets dan lege eitjes!- dan is het gevaar in principe geweken.

Maar juich niet te vroeg! En vergeet vooral niet het hele gezin te controleren om zo goed hoofdluis voorkomen.

levenscyclus van een hoofdluis

Ga verder naar:

Anti-hoofdluisspray

Je wilt hoofdluis voorkomen, vooral in periodes waarin er in de naaste omgeving luis gesignaleerd is. Maak daarvoor gebruik van speciale sprays. Door deze spray dagelijks op het hoofdhaar te spuiten houd je een besmetting op afstand.

Lees meer over deze spray »

Ook een aanrader is het gebruik van haargel. De klauwtjes van de hoofdluis hebben dan minder grip.  Maar het geeft uiteraard geen garantie om hoofdluis te voorkomen.

Open communicatie

Last-but-not-least is het op de hoogte houden van vriendjes, klasgenootjes, sportgenootjes en andere naasten in de strijd voor hoofdluis voorkomen. Helaas rust er nogal schaamtegevoel op het hebben van hoofdluis, waardoor kinderen en ouders er geen of te laat melding van maken. Schaamtegevoelens zijn volkomen onterecht en deze mogen niet een open uitwisseling in de weg staan. Zorg dat je op de hoogte gebracht wordt als een ander met luizen kampt en breng de ander op de hoogte als bij jou in het gezin hoofdluis voorkomt. Hoe eerder we optreden tegen de luis, hoe minder moeite het kost ervan af te komen. Hoofdluis voorkomen doe je dus samen. Sterker nog, als we elkaar niet eerlijk informeren komen we er zeker niet vanaf!

Alles over hoofdluis
Levenscyclus hoofdluis
Hoofdluis behandelen
Tips & bronnen
Ga naar de bovenkant