Over hoofdluis

Over hoofdluis2017-05-28T12:00:52+02:00

Wat je moet weten over hoofdluis

Als je hoofdluis in je directe omgeving hebt dan wil je daar vanaf, of je wilt voorkomen dat het dichter bij komt. Een besmetting met hoofdluis komt altijd van een ander, de omgeving is besmet.  Verder is het goed te weten dat je van hoofdluis niet ziek wordt, het is gewoon vervelend. Om effectief de strijd aan te gaan met de beestjes is het van belang iets te weten over het leven van de hoofdluis. Daar is veel over geschreven en te vinden op internet.

Wat is een hoofdluis?

De hoofdluis, oftewel de Pediculus humanus capitis, is een insect dat op de huid van mensen parasiteert. Het liefst zitten ze op en tussen het hoofdhaar. Vooral op de warme plekjes, zoals achter de oren en in de nek. Ze voeden zich met het bloed van de gastheer of –vrouw. De eieren of neten worden op korte afstand van de schedel met harde klitstof op de haren afgezet. Luizen zuigen enkele malen per dag bloed. Daarbij spuiten ze een antibloedstollingsmiddel in de bloedbaan, wat jeuk veroorzaakt. Door krabben kunnen de kleine huidwondjes gaan ontsteken. Van hoofdluis word je niet ziek, maar het kan wel sociale of psychologische gevolgen hebben.

Ga verder naar:

Hoe ziet een hoofdluis eruit?

De gemiddelde lengte van een mannetjesluis is 2,5mm, van een vrouwtje 2,9 mm. Beide geslachten zijn 1 mm breed. Het lijf van een hoofdluis bestaat uit een kop met antennes, een borststuk met 3 paar poten en een achterlijf. De poten hebben aan het uiteinde klauwen waarmee de luis zich vast kan klemmen aan het hoofdhaar. De kleur vaan de hoofdluis varieert van egaal zandkleurig tot bijna zwart, afhankelijk van de pigmentatie van het haar van de gastheer.over hoofdluis

Filmpje over hoofdluis

De NPO zond enige tijd geleden op SchoolTV een filmpje uit over hoofdluis.

Bekijk het filmpje »

Levenscyclus hoofdluis
Hoofdluis voorkomen
Hoofdluis behandelen
Tips en bronnen
Ga naar de bovenkant